Randevu Alımı

info@macitbitargil.com

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edebilirsiniz

Aort Anevrizmaları

Aort Damarı Nedir?

Aort vücudun en büyük damarıdır. Kalpten çıkan kanın bütün vücuda dağılması aort damarı vasıtası ile gerçekleşir. Kalbin sol karıncığından çıkan aort akciğerlerde oksijenlenen temiz kanın tüm vücuda kalp aracılığıyla pompalanmasını sağlar. Aort damarı kalpten çıktıktan sonra ilk olarak kalbi besleyen koroner arterleri verir. Yukarı doğru devam eden aort beyni ve kolları besleyen ana damarları verdikten sonra aşağı doğru kavis çizer ve iç organları besleyen dalları verir. Göbek seviyesinde ikiye ayrılarak  bacakları besleyen dallara ayrılarak sonlanır.

Aort damarı kabaca torasik aort ve abdominal aort olmak üzere iki ana bölüme ayrılır.  Kalpten kök alarak başlayan kısım çıkan aorttur. Transvers aort beyin ve kol damarlarının çıktığı bölgedir. İnen aort ise vücudun geri kalan kısımlarını besler. İnen aortun bir kısmı, transvers aort ve çıkan aort torasik aortu oluşturur. Diaframın altından itibaren ise damar abdominal aort  yani karın aortu olarak anılmaya başlar.

Aort damarının kalpten çıktığı kısmın çapı yaklaşık 2.5 cm’dir. Dakikada ortalam 5 litre kan aorttan geçer.

Aort Anevrizması Nedir?

Aort atardamarında ortaya çıkan bir tür balonlaşma sonucu damar çapının normale göre %50 daha fazla genişlemesi aort anevrizması olarak tanımlanır. Aort anevrizması damar duvarının zayıf olduğu bölgelerde ortaya çıkan bir durum olduğundan aort damarının herhangi bir bölgesinde görülmesi olasıdır.

Zaman içinde anevrizmanın boyutunun büyümesi ve başlangıç aşamasında belirti vermemesine karşın anevrizmanın genişlemesiyle birlikte çeşitli semptomlar oluşması söz konusu olabilir. Damar büyüdükçe patlama veya yırtılma riski de artar ve bu ölümcül sonuçlara yol açabilir. Aort Anevrizmaları Tedavisi’nde İstanbul Acıbadem Hastanelerinde hizmet verilmektedir.

Aort Anevrizması Türleri Nelerdir?

Aorttaki yerlerine göre üç tip anevrizma vardır: Toraksik, abdominal ve torakoabdominal.

Toraksik Aort Anevrizması: Göğüste gelişen aort anevrizmasına torasik aort anevrizması denir. Torasik aort anevrizması olan birçok insanda semptom görülmeyebilir. Tesadüfen rutin kontrollerde saptanabilir. Bazı hastalarda ise anevrizmanın yerine göre sırt ağrısı, öksürük, ses kısıklığı, göğüste ağrı, hava açlığı gibi semptomlar görülebilir. Torasik aort anevrizmaları ayrıca göğüs içindeki yerlerine göre sınıflandırılır.

  • Aort kökü anevrizması: Aort kökü aortun kalbe bağlandığı yerde bulunur. Kanın kalbe geri akmasını önleyen aort kapağını ve kalbe oksijen açısından zengin kan sağlayan koroner arterlere açılan delikleri içerir. Aort kökü anevrizması, aortta bir diseksiyona veya yırtılmaya yol açabilir. Ayrıca kalbin aort kapağına zarar verebilir. Bu, özellikle Marfan sendromu veya aortu zayıflatan diğer genetik bağ dokusu bozuklukları olan kişilerde geçerlidir.
  • Asendan aort anevrizması: Asendan aort, aort kökünden aortun kavisli kısmına doğru yukarı doğru uzanan kısımdır. Bu damarda oluşan genişlemeleri kapsar.
  • Aortik ark anevrizması: Aortik ark, aortun kavisli kısmıdır. Kollar, beyin ve boyun dahil olmak üzere üst vücuda oksijen açısından zengin kan sağlayan arterlere bağlantılar içerir. Bu damarda oluşan balonlaşmaları kapsar.
  • İnen aort anevrizması: İnen torasik aort, aortik arkın altından başlar ve aşağıya karına doğru uzanır. Gövdedeki organlara, lenf düğümlerine ve dokulara kan sağlamak için aortun bu bölümünden birkaç dal ayrılır. İnen torasik aort anevrizması sırt ağrısına neden olabilir. Bu damarda gelişen balonlaşmaları kapsar.

Abdominal Aort Anevrizması: Göğüs altında gelişen aort anevrizmasına abdominal aort anevrizması denir. Bunlar torasik aort anevrizmalarından daha yaygın olduğu gibi erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Küçük abdominal aort anevrizmaları zamanla semptomlara neden olmadan oldukça büyüyebilir. Anevrizma büyüdükçe yırtılma riski de zamanla artar. Batında ele gelen, pulsatil kitle şeklinde kendini belli edebilir. Karın ve sırt ağrılarına neden olabilir. Bazı hastalada ise damar yırtılana kadar hiçbir bulgu vermeyebilir.

Torakoabdominal Aort Anevrizması: Torakoabdominal aort anevrizması, torasik kısımdan aortun abdominal kısımlarına kadar uzanır. Aortun karaciğere, böbreklere, bağırsaklara ve omurgaya kan sağlayan arterlere bağlanan kısımlarından geçtiği için, bu tip anevrizmaları onarmak diğer tiplere göre daha karmaşık olabilir. 

Aort Anevrizmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Hipertansiyondan
  • Damar duvarı içerisinde ortaya çıkan dejenerasyon ve inflamasyon gibi reaksiyonlar,
  • Damar duvarının doğuştan zayıf olmasına yol açan genetik bozukluklar,

Ayrıca özellikle böbrek damarlarının altında anevrizma gelişmesi ile sigara kullanımı arasında doğrudan bağlantı vardır. Anevrizma oluşumunda önemli rolü olan diğer bir faktör hastanın yaşıdır. Özellikle karın içerisinde anevrizma oluşumu genellikle 65 yaş üzeri hastalarda görülür. Kişide Marfan Sendromu gibi bağ dokusu hastalıklarının olmaması halinde anevrizma genellikle ileri yaş grubundaki kişilerde görülen bir sağlık sorunudur.

Macit Bitargil, Aort Anevrizma Tedavisi İstanbul vermekte olup, İstanbul Acıbadem Hastanelerinde hizmet vermektedir.

 

Aort Anevrizması Nelere Yol Açabilir?

Aort damarının zayıf olduğu bölgelerde damarın baloncuk şeklinde genişlemesiyle ortaya çıkan aort anevrizması zaman içinde büyüyebilmesine karşın genellikle belirti vermeyebilir. Nadir olarak nefes ve/veya yemek borusuna bası yapması söz konusu olabilir.

Aort anevrizmasının çok fazla büyümesi halinde aort yırtılabilir. Bu durum hayati bir risk oluşturarak ani ölümlere sebep olabilir.

Aort anevrizması aynı zamanda damardaki kan akımını bozarak pıhtılaşmaya yol açabilir. Kan pıhtısının bazı durumlarda kan akımına kapılıp vücut dolaşımına dahil olması riski vardır. Pıhtıların bir parçasının kol, bacak ya da ayak bölgelerindeki kan akışını bloke etmesi halinde uyuşma, üşüme, lokal ağrı, güçsüzlük, karıncalanma ve sersemlik gibi durumlar yaşanabilir.

Böbrek ve karaciğer gibi hayati önem taşıyan organlardaki damarların kan pıhtısıyla tıkanması durumunda organların fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelebilir. Aort anevrizmasından kopan kan pıhtısının beyin damarlarına  atması halinde inme, felç  gibi çok ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.

Aort Anevrizması Semptomları Nelerdir ve Nasıl Teşhis Edilir?

Aort anevrizması oluşumunun ardından zaman için büyüyebilir ve genellikle belirti vermez. Çoğunlukla bir başka hastalığa yönelik tetkik ya da rutin sağlık kontrolleri sırasında fark edilmesine karşın bazı vakalarda semptomlara neden olabilir.

Anevrizmanın yerine göre torakal bölgede ise sırt ağrısı, öksürük, ses kısıklığı, göğüste ağrı, hava açlığı karın bölgesinde ise ele gelen ve içinde nabız hissedilen bir kitle hissi, karın ağrısı, bel ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.

Anevrizmanın yırtılması ani ve çok şiddetli ağrıya neden olur. Hasta kısa süre içinde bilincini yitirip şoka gireceğinden acil tıbbi müdahale gerekir.

Aort Anevrizması Nasıl Tedavi Edilir?

Anevrizma tedavisi anevrizmanın yerine, büyüklüğüne, büyüme hızına ve hastada bir şikayete neden olup olmadığına göre belirlenir. Küçük anevrizmalar tedavi uygulanmadan tedavi edilebilirken büyük anevrizmalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

İlaç tedavisi uygun görülen hastalarda beta bloker ilaç türleri reçete edilir. Hastanın sigara kullanımını bırakması çok önemlidir. Anevrizmada damar içi basınç çok önemli olduğundan tansiyon kontrol altında tutulmalıdır.

Müdahale gerekliliği halinde iki farklı yöntem uygulanabilir:

  • Endovasküler Yöntem: Lokal anestezi altında atardamar bölgesine 2 ila 3 cm’lik kesiler yapılarak müdahale damar içerisinden gerçekleştirilir. Anevrizmanın stentle kapatıldığı işlem özellikle abdominal aort anevrizmasında tercih edilir.
  • Açık Cerrahi Yöntem: Daha komplike ve büyük anevrizmaların varlığında uygulanan yöntem genel anestezi altında gerçekleştirilir. Prosedür kapsamında genişlemiş damar yapısı çıkarıldıktan sonra yerine stent yerleştirilir. Hastalıklı anevrizma bölgesinin tamamen ortadan kaldırılması ve yerine suni damar koyularak devamlılığın sağlanması amaçlanır.

Aort Anevrizması Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aort anevrizması tedavisi sonrası doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmak, yeterli ve kaliteli uyumak, dengeli beslenmek,  kilo kontrolü sağlamak, ağır sporlardan kaçınmak önemlidir.

Hızlı Bilgi Al
Doç. Dr. Macit Bitargil
Kalp ve Damar Cerrahisi
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 09:00-16:00
Hemen Bilgi Al

Aort Anevrizmaları Sıkça Sorulan Sorular

Aort anevrizması oluştuktan sonra zaman içerisinde büyüyebilen ve genelikle belirti vermeyen bir sağlık sorunudur. Aort anevrizması belirtileri arasında; sırt ağrısı, ses kısıklığı, öksürük, göğüste ağrı, bel ağrısı, karın ağrısı, hava açlığı karın bölgesinde ele gelen ve içinde nabız hissedilen kitle hissi sayılabilir. Anevrizmanın yırtıldığı durumlarda hasta ani ve çok şiddetli ağrı ile karşı karşıya kalır. Bu durumda kısa süre içinde bilinç kaybı ve şok söz konusu olacağından acil tıbbi müdahalede bulunulması çok önemlidir.

Aort anevrizması tedavisi amacıyla uygulanabilecek yöntemler hasta özelinde anevrizmanın yeri, büyüklüğü, büyüme hızı ve herhangi bir şikayet yaratıp yaratmadığı gibi etkenlere bağlı olarak belirlenir. İlaç tedavisi uygun bulunduğunda beta bloker ilaç türlerinin reçete edilmesi gündeme gelir. Hastanın tansiyonunun kontrol altında tutulması damar içi basınç açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Anevrizmaya müdahale edilmesi gereken durumlarda endovasküler yöntem ya da açık cerrahi yöntem tercih edilebilir. Endovasküler yöntem genellikle abdominal aort anevrizmasında kullanılır. Açık cerrahi prosedüre daha komplike ve büyük anevrizmaların tedavisi amacıyla başvurulur.

Genellikle damarların yoğunlaştığı yerlerde ve kan damarı duvarlarının zayıflığından kaynaklanan damar şişlikleri anevrizma olarak adlandırılır. Kalp, beyin ve bacak damarlarında sıklıkla görülebilir. Anevrizma sırt ağrısı, karın ağrısı ve karın bölgesinde atım hissi veren şişlik şeklinde belirti verebilir. Bazı hastalara balonlaşmış haldeki damarın patlaması ve karın içine yırtılması söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda diğer belirtilere ek olarak bayılma ve şuur kaybı görülebileceği gibi ciddi ölçüde ölüm riski olduğu gerçeği mutlaka göz önünde bulundurulabilir.

Aort anevrizma ameliyatı her hasta özelinde farklı sürelerde tamamlanır. Anevrizma erken teşhis edilirse kalıcı olarak tedavi edilebilir. Anevrizma tedavisinin planlanması için bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve anjiografi yöntemlerinden faydalanılır. Anevrizmanın ne kadar büyük olduğu, nerede olduğu ve ilişkide olduğu organların tespit edilmesi uygulanacak tedavi yöntemini de aort anevrizması ameliyatının kaç saat süreceğini de belirler.

Atardamarlardaki şişme ve genişleme durumu olan anevrizma her yaş grubunda görülebilen bir sağlık sorunudur. Anevrizma damarların duvarlarında bulunan ve damar bütünlüğünü sağlama görevini üstlenen damar içi kas tabakasının gerek doğumsal gerek edinsel birtakım sebepler sonucu zayıflamasından ya da gelişmemesinden kaynaklanır. Genetik etkenler, aşırı kilo, yaşlılık, doğuştan gelen kalp delikleri, hipertansiyon, tümörler, damar sertliği, düzensiz beslenme ve aşırı stres anevrizma oluşumunu tetikleyen unsurlar arasında sayılabilir. Anevrizmalar damar duvarında geliştiği bölge ve gelişme şekli gibi etkenlere bağlı olarak sınıflandırılabilir. Her hasta özelinde mevcut anevrizma türüne göre en doğru tedavi türü belirlenir ve uygulanır. Bu sayede başarılı sonuçlar alınması mümkündür.

Aort Anevrizmaları hakkında tüm merak ettiklerinizi doktorumuza sorabilirsiniz.

Çalışma Saatlerimiz

Günler Saatler
Pazartesi
09:00 - 16:00
Salı
09:00 - 16:00
Çarşamba
09:00 - 16:00
Perşembe
09:00 - 16:00
Cuma
09:00 - 16:00
Cumartesi
Kapalı
Pazar
Kapalı

Aort Anevrizmaları Hakkında Yorumlar

Esr*** D***
5/5

Annem şeker hastası ve sol bacağındaki damar tıkanmıştı.Özel bi hastaneden kalp ve damar bölümüne acil götürün dediler.Aksi takdirde kangren olma riski vardı.Şansımıza Macit Bey i bulduk.Çok ilgilendi annemle ve ameliyatını kendisi gerçekleştirdi başarılı bir şekilde.Şimdi yogun bakımda kontrol altı nda tutuyor ve her an ilgileniyo annemle.Özel bi hastanede bu kadar ilgi göremezdik sanırım.Şişli Etfal de yogun bakım çalışanlarıda çok ilgili sağolsunlar.Macit Hoca ya sonsuz teşekkürler ve başarılar diliyorum.

A*** V***
5/5

doç dr. macit bitargil geçtiğimiz ay bizim hayatımızı kurtardı.

araştırdıkça öğreniyoruz ki kendisi kariyer olarak okuduğu okullardan yaptığı işlere, hep zamanının ilerisinde kalmış birisi, gerçek bir hekim, gerçek bir cerrah, gerçek bir insan, başarıdan başarıya koşmuş hayatı boyunca,

hem annemin hem babamın son zamanlarını yönetmeye çalışmak üzere geçirdiğimiz 10 hastane senesi tecrübesine dayanarak söyleyebilirim ki biz böyle bir hasta yaklaşımı görmedik. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram