Randevu Alımı

info@macitbitargil.com

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edebilirsiniz

Mitral Kapak Hastalıkları

Hayati açıdan en önemli organların başında gelen kalp her gün ortalama yüz bin kez çarpar. Bunun sonucunda dolaşım sisteminde bulunan 5 litre kanı dokulara ve organlara taşır.

Kalbin ritmik bir şekilde kasılması kan dolaşımını sağlar. Kalpte 4 odacık vardır. Bunlar 2 kulakçık ve 2 karıncık olarak bilinir.

Odacıklar arasındaki kapakların arasında bulunan kapakçıkların görevi kanın doğru şekilde pompalanmasını sağlamaktır. Dolaşım sistemindeki kan kalbe sağ atriyumdan girdikten sonra sağ ventriküle aktarılır. Kalp kasıldığında bölgedeki kan pulmoner kapaktan geçer ve temizlenmesi için akciğere gider. Akciğerde oksijenlendikten sonra ise sol atriyuma gelir. Mitral kapaktan geçerek son ventriküle ulaşan kan aort kapağından geçip aort damarı vasıtasıyla tüm vücuda pompalanır.

Mitral Kapak Nedir?

Mitral kapak kalbin sol kulakçığı ve sol ventrikülü arasında yer alır. İki yaprakçıktan oluşan bir yapısı vardır. Kan akciğerden sol kulakçığa pulmoner venler aracılığıyla geldikten sonra mitral kapaktan geçer ve sol karıncığa ulaşır.

Karıncık kanla dolunca kalp kasılır ve aort damarından geçen kan tüm vücuda pompalanmış olur. Kan pompalanırken mitral kapak kapanarak pompalanan kanın sol kulakçığa geri gitmesi önlenmiş olur. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte kalp normal işlevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş olur.

Mitral kapak hastalığı olan kişilerde ise kanın sol kulakçıktan sol karıncığa geçişi darlık sonucunda zorlaşabileceği gibi kanın sol karıncıktan sol kulakçığa geri kaçması da kapakta yetmezlik durumlarında söz konusu olur. Erken aşamalarda fark edilmeyen mitral kapak hastalıkları sinsi seyirli olduğundan hastalığın neden olduğu semptomlar hastalığın ilerlemesi halinde şikayetlere yol açar. Mitral kapak hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan fonksiyon bozuklukları genellikle nefes darlığı, aritmi, çarpıntı, kalpte üfürüm duyulması, bacaklarda ödem oluşması, kanlı öksürük, çabuk yorulma, göğüs ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.

Mitral Kapak Hastalıkları İstanbul’da tedavi verilmektedir. 

Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir?

Kalp hastalıkları doğumsal olabileceği gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir yani edinsel olabilir. Edinsel kapak hastalıkları genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan romatizmal ateşten ya da yaşın ilerlemesinden kaynaklanır. Buna ek olarak kalp krizi gibi durumlar sonucu kalp kapaklarından biri olan mitral kapakta hasar meydana gelmesi riski vardır.

Mitral Prolapsus Belirtileri Nelerdir?

Mitral prolapsus kalbin sol tarafında bulunan mitral kapağın düzgün bir şekilde kapanmamasından kaynaklanan bir durumdur. Mitral kapak yapraklarının herhangi bir anormalliği sonucunda kapakçıkların çok geniş olması ve atriuma doğru çökmesi sonucu farklı şiddetlerde mitral kapak prolapsusu görülebilir. Bu durum yapraklardan birinin diğerinden daha büyük ya da anormal şekilli olmasından kaynaklanabilir.

Mitral prolapsus genellikle belirti vermediği ve günlük hayatı engellemediği için yetişkinlik dönemine kadar tanı koyulamayabilir. Çocukluk döneminde tanı koyulması halinde mitral kapak prolapsusuna eşlik eden belirtiler bilindiği takdirde başka kalp hastalıklarının belirtilerinden ayırt edilmesi mümkün olmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Mitral kapak prolapsusunda bazı vakalarda kalp kapağının yapısının bozulması riski söz konusudur. Bozulan kapak nedeniyle kapak tam kapanamaz ve kanın bir kısmı sol kulakçığa geri dönerek mitral yetersizliği oluşur.

Mitral yetmezlik hafif, orta ya da ileri  derecede olabilir. Mitral prolapsusuna bağlı ileri derece mitral yetmezliği görülen vakalarda mitral kapağın ameliyatla değiştirilmesi ya da tamiri gerekebilir. Mitral kapakçıklarda yapı bozukluğu olmaması yalnızca çökme görülmesi halinde kapak değişikliği yapılması gerekmez.

Mitral Kapak Tamiri

Mitral kapakta görülen yetmezlik gibi problemlerin, kapağın yapısı korunarak ve değiştirilmesine gerek kalmadan giderilmesi amacıyla mitral kapak tamiri yapılabilir.

Bu prosedür kapsamında hastanın kendi mitral kapağı yerinde kaldığından yapay kapaklarla değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kapaktaki bozulmuş kısımların düzeltilmesi amacıyla farklı yöntemlerin uygulanması tercih edilebilir.

Mitral kapakta fonksiyon kaybına neden olan yapıların düzeltildiği ameliyatlarda kalp ve akciğer makinesinden faydalanılarak kalp durdurulur. Mitral kapağa ulaşılır ve kapaktaki bozulmuş kısımlar çıkarılır, geri kalan dokular dikilir. Ayrıca yeni iplikçikler yapılması ya da yamalarla yaprakçıkların onarılması yoluyla gerekli müdahale gerçekleştirilir. Genellikle kapağın çevresine bir halka yerleştirilir ve ameliyat tamamlanır. Tamir amacıyla gerçekleştirilen prosedürün başarılı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Uygulanan tamir prosedürünün yeterli olmaması halinde ek girişimlere ya da kapak değişimine gerek duyulabilir. Cerrahi prosedür kapsamında hasta özelinde önden yapılan standart kesiler ya da yandan yapılan küçük kesiler uygulanabilir.

Mitral Kapak Değişimi

Mitral kapak tamirinin mümkün olmadığı durumlarda mitral kapak değişimi gündeme gelir. Bu kapsamda mitral kapak cerrahi prosedürlerle çıkarıldıktan sonra yerine mekanik ya da biyolojik kapak yerleştirilir.

Kalp kapaklarında ileri derecede darlık ya da ileri derecede geriye kaçırma bazı durumlarda ise iki durumun birlikte görülmesi, kapağın ileri derecede kireçlenmesi gibi durumlarda mitral kapak değişimine gereksinim duyulabilir.

Mitral kapak değişiminde mekanik kapak kullanılması halinde hastanın yaşamı boyunca kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekir. Biyolojik kapak değişiminde domuz, sığır ya da insan gibi biyolojik kapaklardan faydalanılır. Biyoprotez olarak da anılan biyolojik kalp kapağının yerleştirilmesi durumunda hastanın kan sulandırıcı kullanması gerekmez. Biyolojik kapakların yıllar içinde yıpranması sonucu yeniden ameliyat gerekliliği ortaya çıkabilir.

Mitral Kapak Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mitral kapak ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri hastaların, doktorlarının reçete ettiği kan sulandırıcı ve diğer ilaçları düzenli bir şekilde kullanmasıdır.

Ameliyat sonrası genellikle 6 ila 8 hafta içerisinde iyileşme süreci tamamlanır. İyileşme sürecinde solunum egzersizleri yapılmalıdır. Ameliyattan sonra yapılan kesiye ait bir iz kalır. Bu iz iyileşme süreciyle birlikte hastanın cilt yapısı gibi etkenlere bağlı olarak giderek belirsizleşir.

Ayrıca olası bir enfeksiyondan korunma noktasında gereken özen gösterilmelidir. Farklı bir hastalıktan kaynaklanabilecek cerrahi prosedürler gibi durumlarda hasta mutlaka doktoru ile iletişime geçmelidir. Bu sayede olası bir enfeksiyona karşı gereken önlemlerin alınması mümkün olabilir.

Hastanın kalp ve kalp kapağının takip edilmesi için rutin doktor kontrollerini aksatmaması çok önemlidir.

Hızlı Bilgi Al
Doç. Dr. Macit Bitargil
Kalp ve Damar Cerrahisi
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 09:00-16:00

Mitral Kapak Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bazı mitral kapak prolapsusu vakalarında kalp kapağının yapısı bozulabilir. Bozulan kapak tam kapanmayınca kanın bir kısmı kalbin sol kulakçığına geri döner ve mitral kapak yetersizliği ortaya çıkar. Mitral kapak hastalığı hafif, orta ya da ileri derecede görülebilir. Mitral prolapsusuna bağlı olarak ileri derecede mitral yetersizliğinin görüldüğü durumlarda mitral kapağın tamir edilmesi ya da ameliyatla değiştirilmesi gerekebilir. Mitral kapakçıklarda yapı bozukluğu yoksa ve yalnızca çökme varsa kapak değişikliği yapılması gerekliliği doğmaz.

Mitral kapak hastalığının tedavi edilmemesi halinde kan hastanın akciğerlerine doğru akarak akciğer tansiyonunun yükselmesine neden olur. Buna bağlı olarak kalp yetmezliği gelişmesi ve hayati tehlikenin oluşması riski doğabilir. Mitral kapak kalpte önemli bir göreve sahip olup farklı nedenlerle oluşabilen mitral kapak yetmezliği önemli bir sağlık sorunudur. Mitral kapak hastalığının belirtileri genellikle farklı hastalıklara bağlanmakta ve hastalar bu nedenle son derece önemli olan bu sorunu geçiştirmektedir. Sık rastlanan mitral kapak hastalığında erken tanı çok önemlidir.

Mitral kapak yetmezliği genellikle başlangıç aşamasında belirti vermediğinden ve günlük yaşamı engellemediğinden tanının yetişkinlik dönemine kadar koyulamaması mümkündür. Hastalık ilerlemeye başladığında sık görülen belirtiler; çarpıntı, kolay yorulma, ritim bozukluğu, nefes darlığı, efor sonrası oluşan çarpıntının dinlenme sırasında da devam etmesi şeklinde sıralanabilir. Belirtiler farklı hastalıklarla karıştırılabilmekte olup ekokardiyografi sonrası tanı koyulması mümkündür. Tüm kalp hastalıkları gibi mitral kapak hastalığının tedavisi için erken tanı önemlidir. Hastalık ilerledikçe tedavinin zorlaşması söz konusu olabilir. Erken dönemde tanı koyulduğunda ilaç tedavisi mümkünken ilerleyen vakalarda cerrahi prosedüre ihtiyaç duyulabilir.

Kalpte sol kulakçık ve sol karıncık arasında bulunan mitral kapak romatizmal hastalıklardan en çok etkilenen kapaktır. Geçirilen romatizmal hastalıklardan sonra mitral kapak yapısında kalınlaşma ve hareketlerinin bozulması söz konusu olabilir. İlerleyen dönemlerde mitral kapakta darlık ve yetmezlik meydana gelebilir. En belirgin bulgu merdiven çıkmakla nefes darlığı oluşmasıdır. Sinsi seyreden bir sağlık sorunu olduğu için kalp yetmezliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmadan ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekir. Hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra kapak tamiri ya da kapak değişimi yapılabilir.

Mitral kapak yetmezliği genellikle başlangıç aşamasında belirti vermez. Mitral kapak yetmezliğinden kaynaklanan sorunlar pek çok hastada farklı hastalıkların kontrolüne ilişkin tetkikler sırasında tespit edilir. Mitral kapak yetmezliği ya da darlığı başlangıç aşamasında hastanın hayatını etkilememesine karşın ilerleyen dönemde çok ciddi işlev bozukluklarıyla karşı karşıya kalınabilir. İlerleyen mitral kapak hastalıklarında belirgin semptomlar görülebilir. Gerekli tedavi uygulanmazsa kanın akciğere göllenmesi sonucu akciğer tansiyonunun yükselmesi riski vardır. Bu durum hayati riske yol açabilir.

Çalışma Saatlerimiz

Günler Saatler
Pazartesi
09:00 - 16:00
Salı
09:00 - 16:00
Çarşamba
09:00 - 16:00
Perşembe
09:00 - 16:00
Cuma
09:00 - 16:00
Cumartesi
Kapalı
Pazar
Kapalı
Hemen Bilgi Al

Mitral Kapak alakalı tüm merak ettiklerinizi doktorumuza sorabilirsiniz.

Mitral Kapak Hakkında Hastalarımızdan Yorumlar

Esr*** D***
5/5

Annem şeker hastası ve sol bacağındaki damar tıkanmıştı.Özel bi hastaneden kalp ve damar bölümüne acil götürün dediler.Aksi takdirde kangren olma riski vardı.Şansımıza Macit Bey i bulduk.Çok ilgilendi annemle ve ameliyatını kendisi gerçekleştirdi başarılı bir şekilde.Şimdi yogun bakımda kontrol altı nda tutuyor ve her an ilgileniyo annemle.Özel bi hastanede bu kadar ilgi göremezdik sanırım.Şişli Etfal de yogun bakım çalışanlarıda çok ilgili sağolsunlar.Macit Hoca ya sonsuz teşekkürler ve başarılar diliyorum.

A*** V***
5/5

doç dr. macit bitargil geçtiğimiz ay bizim hayatımızı kurtardı.

araştırdıkça öğreniyoruz ki kendisi kariyer olarak okuduğu okullardan yaptığı işlere, hep zamanının ilerisinde kalmış birisi, gerçek bir hekim, gerçek bir cerrah, gerçek bir insan, başarıdan başarıya koşmuş hayatı boyunca,

hem annemin hem babamın son zamanlarını yönetmeye çalışmak üzere geçirdiğimiz 10 hastane senesi tecrübesine dayanarak söyleyebilirim ki biz böyle bir hasta yaklaşımı görmedik. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram