bacak ağrısı nedenleri

Ayak bileği ve kasık arasındaki herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissi, bacak ağrısı olarak tanımlanır. Bacak ağrısı, altında yatan nedene bağlı olarak hafiften şiddetliye kadar farklı seviyelerde olabilir. Ayrıca, bacak ağrısı aralıklı ya da sürekli hissedilebilir. Ani bir şekilde başlayan ve geçen bacak ağrısı, akut bacak ağrısı olarak adlandırılır. Ağrının haftalarca ya da aylarca devam ettiği durumlar ise kronik bacak ağrısı şeklinde tanımlanır. Yıllarca devam eden bacak ağrısının, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi mümkündür. 

Bacak ağrısının yalnızca bacağın küçük bir bölümünü etkilemesi ya da tüm bacağı kapsaması mümkündür. Rahatsızlığın hafif ya da şiddetli olması, ek olarak karıncalanma, yanma veya bacakta uyuşma hissi olması söz konusu olabilir. Aynı zamanda ayak, bel altı ya da omurga ve kalça ağrısı da olabilir. Bacak rahatsızlığına eşlik edebilecek belirtiler arasında varis damarları, ülser, yara, şişme, kızarıklık, yavaş iyileşen lezyonu bacak ya da ayak renginde değişiklik de sayılabilir. 

Bacak Ağrısının Sebepleri

  • Bacak ağrısının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri, kas ve iskelet sistemi sorunlarıdır. Kas krampları, kas zorlanmaları, tendon iltihabı, bacak kemiklerinde kırık, burkulma ya da eklem ağrısı gibi kas ve iskelet sistemi sorunları bacak ağrısına neden olabilir. 
  • Bacaklara yeterli kan akışının olmaması, damar iltihabı, damar tıkanıklığı, arteriyel hastalıklar, varis ya da periferik arter hastalığı gibi dolaşım sorunları bacak ağrısının nedenleri arasında sıralanabilir.
  • Sinir sıkışması, sinir zedelenmesi, sinir iltihabı ya da sinir sıkışmasına bağlı olarak da bacaklarda ağrı hissedilmesi söz konusu olabilir.
  • Romatoid artrit, osteoartrit ve lupus gibi romatolojik hastalıkları bacak ağrısının nedenleri arasında sıralamak mümkündür. 
  • Düşme, kaza ve yaralanma sonucu bacaklarda oluşan burkulmalar, çıkıklar ya da kırıklar bacak ağrısının nedenleri arasında yer alır.
  • Bacaklarda ortaya çıkan enfeksiyonlar, selülit ve kemik enfeksiyonları nedeniyle bacak ağrısı yaşanabilir.
  • Kemik ya da yumuşak dokuda ortaya çıkan tümörler, bacak ağrısının nedenleri arasında sayılabilir.
İlginizi Çekebilir:  Kalp Damar Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Bacak Ağrısı Neden Olur?

Bacak ağrısının en sık görülen nedenleri arasında;  

  • Periferik arter hastalığı
  • Derin ven trombos
  • Varis 
  • Periferik nöropati
  • Elektrolik dengesizliği
  • Artrit
  • Siyatik
  • Kas zorlanması
  • Burkulma
  • Kas krampı
  • Stres kırığı
  • Kaval kemiği zorlanması
  • Tendonit sayılabilir.

Periferik arter hastalığı olan kişilerin atardamarlarında daralma bulunması riski vardır. Bu tür sorunları olan kişiler yürüdükleri zaman bacaklarının titrediğini, uyuştuğunu ya da bacaklarına kramp girdiğini hissedebilir. Bacakları normal dışı bir renge sahip ve soğuk olabilir. Bazı kişilerde sigara kullanımının bırakılması gibi yaşam tarzı alışkanlıkları değişiklikleri ile periferik arter hastalığı kontrol altına alınabilir. Sorunun tedavisi için ya da rahatlama sağlamak için ilaç reçete edilebilir. Bazı durumlarda ameliyat gerekliliği doğabilir.

Bilgileri Doldurun, Sizinle İletişim Geçelim.

Genellikle uyluk ya da bacağın alt bölümlerinde bir damarda kan pıhtısı oluşması derin ven trombozuna yol açabilir. Belirtiler her zaman görülmemekle birlikte bacak ağrısı, ödem, sıcaklık ya da kızarıklık gibi belirtilerle karşı karşıya kalınması mümkündür. Bunlardan herhangi birinin olması durumunda vakit geçirmeksizin doktora başvurmak gerekir. Pıhtı parçacıkları kopar ve akciğere yönelirse, derin ven trombozu ölümcül bir durum olan pulmoner emboliye yol açabilir. Pıhtı oluşumunu, genişlemesini ya da yırtılmasını önlemek için ilaç reçete edilmesi ya da girişimsel operasyon planlanması mümkündür.

Toplardamarla, kalbe kanı geri götürmek için yoğun bir şekilde çalıştığı takdirde şişebilir; kıvrık, mavi ya da koyu mor bir görünüm ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda varis damarları oluşur. Bacaklarda yanma, ağrı ya da kramp görülebilir. Varis; yaş alma, kilo artışı, gebelik ve uzun süre ayakta durma gibi nedenlerle ilerleyebilir. Basınçlı çorap kullanımı, egzersiz ya da kilo vermek fayda sağlayabilse de, bazı durumlarda alternatif tedavilere ve cerrahi operasyona gereksinim duyulabilir. 

İlginizi Çekebilir:  Bacakta İnce Mor Damarlar Neden Olur?

Vücutta, beyne sinyal iletme ve beyinden sinyal alma görevini üstlenen sinirlerde meydana gelen hasar, periferik nöropatiye neden olabilir. Periferik nöropatiniln en yaygın nedeni diyabet olmakla birlikte diğer tıbbi bozukluklar, kazalar, ilaçlar ya da enfeksiyonlar da periferik nöropati oluşumunu tetikleyebilir. Sinirlerin etkilenmesi durumunda bacaklarda karıncalanma, uyuşukluk ya da güçsüzlük hissi meydana gelebilir. 

Sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller olan elektrolitler, kasların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Egzersiz sırasında terle birlikte fazla su kaybedildiğinde bacaklara kramp girmesi ya da bacakların uyuşması söz konusu olabilir. Bu durum kemoterapi gibi bazı işlemler sırasında da olabilir. Bunun için belirli mineralleri içeren yiyeceklerle birlikte sı ya da elektrolit içeren spor içeceklerinin tüketilmesi fayda sağlayabilir. 

Spinal stenoz, omurgadaki kemikler arasındaki boşlukların daralması ile karakterize bir durumdur. Komşu sinirlere binen baskı bacaklarda rahatsızlığa, karıncalanmaya, uyuşukluğa ya da güçsüzlüğe neden olabilir. Fizik tedavi ve ilaçlar ağrıyı azaltabilir. Bu yöntemlerin işe yaramaması durumunda cerrahi müdahaleye gereksinim duyulabilir.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tedavilerimiz
Open chat
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?