En sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan bacak ağrısı pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Genellikle kısa süreli ve zararsız olmasına karşın bazı durumlarda bacak ağrısı, altında yatan riskli bir hastalığın varlığına işaret edebilir. Bu nedenle, özellikle uzun süre geçmeyen ve şiddetli bacak ağrısı olması hâlinde vakit geçirmeksizin uzman doktora başvurulmalıdır. Bu sayede erken teşhis ve tedavi mümkün olabilmektedir.
Bir ya da her iki bacakta hissedilen ağrı ya da rahatsızlık duygusu, bacak ağrısı olarak ifade edilir. Bacak ağrısının şiddeti ve doğası her hasta özelinde farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde hafif ve rahatsız edici bir sızı şeklindeyken bazı kişilerde şiddetli bir ağrı görülebilir. Bacak ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabildiği için tedavi şekilleri de farklılık gösterebilir.
Bacak ağrısı bazı durumlarda altta yatan farklı bir hastalığın belirtisi olabileceği için uygun bir şekilde teşhis konulması, tedavi planının da konulan teşhise göre hasta özelinde belirlenmesi gerekir.
İçindekiler
ToggleBacak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Bacak ağrısının hangi yöntemle tedavi edileceği, ağrının altında yatan nedene göre değişebilir. Bununla birlikte bacak ağrısı tedavisi amacıyla uygulanan bazı temel yöntemler bulunmaktadır.
Bacak ağrısı, aşırı kullanıma ya da kas gerilmesine bağlı olarak oluştuysa; tedavi sürecinin ilk ve en önemli adımı olarak genellikle dinlendirme gündeme gelir. Bacakların iyileşmesi için zaman tanımak ve ağrının artmasına neden olabilecek aktivitelerden kaçınmak önemlidir.
Ağrılı bölgeye buz torbası uygulanması, iltihabın azaltılmasına ve bölgenin uyuşturulmasına yardımcı olabilir. Kasları rahatlatmak için sıcak kompres ya da ısıtma pedleri kullanımı tercih edilebilir.
Asetaminofen ve ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesiciler, hafif ila orta derece bacak ağrısını yönetmeye yardımcı olabilir. Bu tür durumlarda doktorun önerdiği doz uygulanmalı ve ağrının devamlılığı hâlinde yeniden doktora başvurulmalıdır.
Varisli damarlar ya da ödemin neden olduğu bacak ağrısı için bandaj ya da sıkıştırma çorabı kullanılarak kan dolaşımı iyileştirilebilir. Bu sayede rahatsızlık hissi ve ağrı azaltılabilir. Ağrıyan bacağı ya da bacakları yükseltmek, şişliğin ve ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bunun için bacağı yastık ya da minderle destekleyip yükseltmek ve kalp seviyesinin üzerinde tutmak gerekir.
Kronik ya da tekrarlayan bacak ağrısı durumunda fizik tedaviye başvurulabilir. Fizyoterapist kasların güçlendirilmesi, esnekliğin artırılması ve ağrıya katkıda bulunan biomekanik sorunların düzeltilmesi için egzersiz ya da teknikler uygulayabilir.
Şiddetli ya da kronik bacak ağrısı yaşandığı durumlarda doktor tarafından daha güçlü ağrı kesici ve kas gevşeticilerin reçete edilmesi söz konusu olabilir. Bazı durumlarda ise pregabalin ya da gabapentin gibi sinir ağrısı ilaçlarının kullanılması gerekebilir.
Kortikosteroid ya da uyuşturucu madde enjeksiyonu, başta bursit ve siyatik olmak üzere çeşitli durumlarda tercih edilebilir. Etkilenen bölgeye yapılan enjeksiyonla iltihabın azaltılması ve ağrının hafifletilmesi sağlanabilir.
Bazı durumlarda sağlıklı kilonun korunması, fiziksel olarak aktif olunması ve uygun ergonominin uygulanması gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile bacak ağrısı önlenebilir. Bacak ağrısının şiddetli varis damarları, fıtık diskler ya da belirli yaralanmalar gibi yapısal durumlardan kaynaklanması hâlinde sorunun düzeltilmesi ve ağrının giderilmesi için cerrahi prosedür uygulanması gerekebilir.
Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Evde bacak ağrısını hafifletmek, genellikle hafif dereceden orta dereceye kadar olan rahatsızlıklar için söz konusu olabilir. Bu aşamada bacak ağrısının altında yatan nedene göre tedavi seçilmesi çok önemlidir. Bacak ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek yöntemlerden bazılarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Kas esnekliğinin artırılması ve kaslardaki gerginliğin hafifletilmesi için hafif esneme egzersizleri yapılabilir. Uygun esneme hareketlerinin yapılması noktasında fizyoterapist desteğine başvurulabilir.
Gergin kasları rahatlatmak ve kaslardan kaynaklanan bacak ağrısını rahatlatmak için sıcak kompres uygulanabilir ya da ısıtma pedi kullanılabilir.
Ağrıdan etkilenen bacağa nazikçe masaj yapmak, kan dolaşımını teşvik ederek kas gerginliğinin azalmasını sağlayabilir. Tropikal ağrı kesici krem ya da yağlardan faydalanılabilir.
Kas kramplarının önlenmesi ve dehidrasyonla ilişkilendirilen bacak ağrısı riskinin azaltılması için her gün yeterli miktarda su içilmelidir.
Kas sağlığını destekleyen vitamin, mineral ve besin maddeleri beslenme programına dahil edilmelidir.
Sağlıklı bir kiloyu korumak, bacaklara olan baskının hafiflemesini sağlayabilir. Özellikle osteoartrit gibi sağlık sorunlarının olması hâlinde kilo kontrolü bacak ağrısını hafifletebilir.
Konforlu ve destekleyici ayakkabılar tercih etmek, bacakları ve ayakları rahatlatıp koruyabilir.
Stres, kas gerginliğin artmasına neden olan faktörlerden biridir. Derin nefes almak, yoga ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri sayesinde stresi azaltmak ve kasları rahatlatmak mümkündür.
Aynı şekilde epsom tuzlarıyla sıcak banyo yapmak da kasların rahatlamasına ve gerginliğin hafiflemesine yardımcı olabilir.
Geçmeyen Bacak Ağrısı Neden Olur?
Sürekli bacak ağrısının en yaygın görülen nedenleri şunlardır:
Aşırı kullanım, kas yaralanması ya da yoğun aktivitelerin varlığında kasın yeterince iyileşmesi için zaman tanınmadıysa kas gerilimi nedeniyle sürekli bacak ağrısı görülebilir.
Siyatik gibi durumlarda siyatik siniri sıkışarak ya da tahriş olarak bacakta geçmeyen bir ağrıya neden olabilir.
Derin ven trombozu, sürekli ağrı ve şişmeye neden olabileceği gibi periferik arter hastalığı da kan akışındaki azalma nedeniyle bacak ağrısına yol açabilir.
Romatoid artrit, osteoartrita, kırıklar, kalça ya da diz eklem sorunları kronik bacak ağrısının nedenleri arasında sayılabilir.
MS, omurilik yaralanması ya da nöropati gibi durumlarda sinir hasarı dolayısıyla sürekli bacak ağrısı yaşanabilir.
Enfeksiyonlar ya da tendinit gibi iltihaplı durumlar geçmeyen bacak ağrısına yol açabilir.
Kırık, burkulma ya da bağ yaralanması gibi yaralanmalar, yaralanmanın yerine ve ciddiyetine bağlı olmak kaydıyla sürekli bacak ağrısına sebep olabilir.