Randevu Alımı

info@macitbitargil.com

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edebilirsiniz

Varis Tedavileri

 

Genel olarak bacak toplardamarlarındaki genişleme varis hastalığı olarak adlandırılır. Bir hastalık olan varisin ciddiye alınması ve tedavisinin geciktirilmemesi gerekir. Pek çok hasta estetik kaygılarla varis tedavisini tercih etmesine karşın ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır.

Vücutta bulunan damarlar kan dolaşımı sağlamakla görevlidir. Atardamarlar vücutta bulunan organlara ve dokulara temiz kan taşıma görevini üstlenirken kirli kanı kalbe geri gönderme görevi ise toplardamarlara aittir.

Damarlarda bulunan kapakçıklar kan kalbe doğru çıkarken kanın geriye kaçmasını önler. Kapakçıklardaki mekanizma sayesinde kirli kan geri akmaz. Bu sistemin bozulması sonucu basınç artışı ile bu damarlarda varis oluşur. Varisin kadınlarda görülmesi sıklığı daha fazladır.

Varis genellikle estetik bir sorun olarak değerlendirilse de varis oluşması sonucunda bacaklarda ödem ve çap artışları, cilt renginde değişiklikler ve yara açılmaları gibi problemlere neden olabilir. Bu durum ciddi şekilde hayat kalitesi düşüklüğüne neden olur.

Varis Nasıl Oluşur?

Varis oluşumunun birçok farklı nedeni vardır. Gebelik, uzun sürelerle ayakta kalmak, şişmanlık, bazı meslek gruplarında çalışıyor olmak, dar giysiler giyilmesi, yaşlıklık, kabızlık, genetik etkenler, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri nedeniyle varis oluşması mümkündür.

Toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşan varis durumunda kan sürekli geriye kaçarak göllenir. Bu durumda damarda basınç artışı ve şişlik meydana gelir. Zaman içinde damarda genişleme arttığı gibi kıvrılmalar görülür.

Toplardamarın herhangi bir seviyesinde varis ortaya çıkması mümkündür. Toplardamara pıhtı atması durumunda da tıkanan damarın gerisinde kanın göllenmesiyle damar genişler ve varis oluşabilir.

Varis Belirtileri Nelerdir?

Dolaşım sistemi rahatsızlıklarından biri olan varisler farklı nedenlerle ortaya çıkmalarına karşın genellikle benzer olumsuz etkilere neden olurlar. Kişi özelinde değişen şikayetler hastanın psikolojik durumunu ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Hastalar genellikle şu belirtilerle doktora başvuruda bulunurlar:

  • Bacaklarda mavi mor şişlikler,
  • Bacaklarda şişlik ve uyuşukluk,
  • Gece krampları
  • Bacaklarda ağırlık hissi,
  • Ağrı,
  • Kaşıntı.

Şikayetler genellikle sabah saatlerinde en az düzeydedir. Uzun süre ayakta durmaya bağlı olarak ya da akşam saatlerine doğru artar. Egzersiz ve bacakları yukarı kaldırmak şikayetleri azaltabilir.

Varis Nedenleri Nelerdir?

Varis oluşumu farklı nedenlerden kaynaklanabilmesine karşın yaş varis oluşumu riskini artırır. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Hamilelik döneminde, varis gelişmesine karşı yatkınlık artar.

Toplardamar kan basıncının artmasına etki ederek obezite varis oluşumuna zemin hazırlar. Vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması varis riskini artıran diğer bir faktördür. Ayrıca genetik etkenler de önemlidir.

Varisler genellikle toplardamar yetmezliğine bağlı olarak gelişir. Sağlıklı bireylerde bacak toplar damalarının kan akışı ayak bileklerinden kalbe doğru olur. Bacaklardaki kanın yukarıdan aşağıya doğru geri kaçması toplardamar kan basıncının yükselmesine ve varis oluşumuna neden olur. Toplardamar yetmezliğine neden olan iki temel sebep vardır: kapakçık yetmezliği ve Derin Ven Trombozu.

Varislerde Nasıl Tanı Konulur?

Varis özellikle baldırlarda ağırlık hissi ya da dolgunluk, ağrı, şişlik, kaşıntı ve gece krampları gibi yakınmalara neden olur. Bu tür şikayetler halinde doktora başvurulduğunda hastanın tıbbi öyküsü alınır, muayene edilir. Bacak toplardamar ultrasonografi yapılarak sonuçları değerlendirilerek tanı koyulur.

Varis Tedavisi İstanbul

Varis bireyin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen ve hafife alınmaması gereken bir sağlık sorunudur. Varis tedavisi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bu aşamada önemli olan her hasta özelinde detaylı değerlendirme yapılarak uygulanacak yöntemin belirlenmesidir.

Varis Tedavisinde Başvurulan Yöntemler Nelerdir?

Varis tedavisinde başvurulan başlıca yöntemler skleroterapi, endovenöz girişimler ve cerrahi tedavidir. Uygulanacak yöntem varisin yaygınlığına ve boyutuna göre belirlenir.

Skleroterapi: İğne tedavisi olarak da bilinen bu yöntem daha çok telenjiektazi olarak da bilinen örümcek ağı şeklindeki mavi damarlarda ya da  küçük varislerde etkilidir. İlaç çok ince uçlu iğneler kullanılarak damara enjekte edilir. Bazı durumlarda aynı ilacı köpük haline getirerek kullanmak da tercih edilebilir.

Cilt Lazeri: Bu yöntemde lazer tedavisinden faydalanılabilir. Cilt düzeyinde oluşan kılcal damarlara da cilt üzerinden lazer verilerek yok edilmeleri sağlanabilir. Hastaların günlük yaşantısında kesintiye neden olmaz.

Endovenöz girişimler: Lazer tedavisi ve radyofrekans ablasyon gibi yöntemler bu kapsamda değerlendirilir. Damar içerisine ultrason eşliğinde kateter sokularak varisin damar içinden büzüşmesi sağlanır.

Cerrahi girişim: Dıştan görülen varislerin mikro aletler vasıtası ile çıkarılması işlemini kapsar. Bazen iç varis tedavisinde de cerrahi striping yapmak gerekebilr.

Hastada kapak yetersizliğinin olmadığı durumlarda genişlemiş varis yumakları üzerlerine küçük cilt kesileri yapılarak çıkarılır. Cildin doğal çizgilerine paralel olarak 2 ila 3 mm uzunluğunda yapılan kesiler genellikle dikiş atılması gerekmeden kendiliğinden iyileşir. Bu sayede ameliyatın ardından uygulama bölgesinde iz kalmaz. Yan dal varislerin çokluğu ve hastanın isteğine bağlı olarak lokal anestezi, spinal anestezi ya da genel anestezi altında uygulanması mümkündür.

Tedaviden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Varis tedavisisi olarak seçilen yönteme göre iyileşme süreci ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler değişiklik gösterebilmektedir.

Skleroterapi’den Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

48 saat varis çorabı çıkarılmamalıdır. İlerleyen günlerde mümkün olduğunca uzun süre giyilmelidir. Çünkü seans sonrası varis çorabı giymek tedavinin başarısını doğrudan etkiler.

Seans sonrası 30 dakika orta tempolu yürüyüş yapılmalı, 3-4 gün hamam, sauna ve sıcak banyodan kaçınılmalıdır. Tedaviden sonra 1 ay uygulama bölgeleri doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Tedavi sonrası cildin iyileşme süresine göre bu sürede değişiklikler olabilir.

Damar İçi Lazer Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlemin ardından cilt temizlenerek varis çorabı giydirilir ya da elastik bir bandajla uygulama yapılır. İlk hafta sabahtan akşama kadar varis çorabı giyilmelidir. Uygulama sonrası derin toplarda pıhtı oluşması riskinin minimize edilmesi için günlük aktivitelere devam edilmesi önerilir.

Tedaviyi izleyen birkaç gün hafif ağrı, kızarıklık ya da morarma hissedilebilir. Bacakların yukarıda tutulması, doktor tarafından reçete edilen basit ağrı kesicilerin kullanılması etkili olabilir. İlk 2 hafta ağırlık kaldırmaktan, ağır egzersizlerden ve sıcak banyo, hamam ile saunadan uzak durulmalıdır.

Cerrahi Girişim Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygulama bölgesinde ağrı, dokunmaya karşı hassasiyet, morluk, sertlik ve gerginlik hissedilebilir. Doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılması hastanın konforunu artırabilir.

Tedaviden sonraki 24 ila 48 saat fiziksel aktivite sınırlandırılmalıdır. Derin toplardamar pıhtısı oluşma riskinin minimize edilmesi için günde 2-3 kez kısa süreli yürüyüşler yapılmalıdır.

İlk 2 hafta ağırlık kaldırılmamalı, zorlanmaya neden olabilecek ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Sıcak banyo ve hamam da bu dönemde doktorlar tarafından önerilmemektedir.

Tedaviyi izleyen ilk hafta uzun saatler boyunca sabit bir şekilde ayakta kalmamaya ve oturmamaya özen gösterilmelidir. Yine bu süre içerisinde uzun araba ve uzun uçak yolculuklarından da kaçınılmalı.

Varis Nedir?

Cilt altındaki toplardamar genişlemeleri “varis” olarak adlandırılır. Varis derinin hemen altında mavi renkli, bükülmüş ve genişlemiş bir şekilde görülür. Varis yeni oluştuğu dönemde estetik kaygılara neden olabilse de, zaman içerisinde ağrıya neden olarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Damarlardaki genişleme, vücutta şişlikler görünmesine neden olabilir. Ancak varis bulgularının artması hâlinde büyük damar paketleri ve damar çatlamaları görülebilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte varislerin görülme sıklığı artabilir.

Varis Kimlerde Görülür?

Erkeklere oranlara kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan varis hastalığında, aynı zamanda genetik yatkınlık da söz konusu olabilir. Bunların yanı sıra uzun süre ayakta kalmak, gebelik, menopoz, aşırı kilo, toplardamar tıkanıklığı ve toplardamardaki kapak yetersizliği gibi nedenlere bağlı olarak varis oluşması riski artar.

Varis hastalığının sıklıkla görüldüğü kişiler şu şekilde sıralanabilir:

Genetik yatkınlığı olanlar
Sürekli olarak ayakta durmayı ya da oturmayı gerektiren meslek gruplarında yer alanlar
Gebeler ve/veya doğum kontrol hapı kullananlar
Fazla kilo sorunu bulunanlar
Bacaklara yönelik ameliyat ya da kazalara bağlı hasarlara ve travmalara maruz kalanlar
Karın içi basıncı artıran hastalıklar, trombofilebit ya da tümör gibi bazı hastalıkları bulunanlar

İleri Evre Varis Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

İleri evre varis tedavisi kapsamında uygulanabilecek tedavi seçenekleri aşağıda yer almaktadır:

Standart ameliyat
Köpük skleroterapi
Radyofrekans
Lazer ablasyon yöntemleri

İleri evre varis tedavisi amacıyla uygulanacak olan yöntem hasta özelinde hastalığın evresi başta olmak üzere çeşitli unsurlara bağlı olarak seçilmelidir. İleri evre varis tedavilerinin temel amacı, kapak yetmezliği olan yüzeysel toplar damarı çıkarmak ya da içinin kapatılmasını sağlama yoluyla venöz yükü ve göllenmeyi engellemektir.

Kapakları çalışmayan damarları çıkarmak ya da kapatmak vücut açısından herhangi bir zarara neden olmaz. Derindeki diğer toplardamarlar, alınan ya da kapatılan yüzeysel toplardamarların görevini üstlenir.

Varis tedavisi amacıyla uygulanan geleneksel yöntem, varisli damarın çıkarılmasına dayanır. Bu tedavi yöntemi zahmetli olmasının yanı sıra iyileşme sürecinin uzamasına da neden olabilir. Skleroterapi diğer bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmakla birlikte bu tedavi yönteminde varisin nüks etmesi riski vardır. Lazerle varis tedavisi yönteminde damarın içine kateter yerleştirildikten sonra lazer ışını yardımıyla varisli damar yakılır. Radyofrekans yönteminde de aynı şekilde kateter kullanılır. Radyo dalgaları varisli damara kateter aracılığıyla gönderilir. Ortaya çıkan ısı varisli damarı yakar.

Varis Ameliyatı: Cerrahi bir prosedür olan varis ameliyatında sorun yaşanan damar tespit edilir. Ayak bileğine ve kaşığa küçük kesiler atılır. Damar uçları bağlanarak çıkarılır. Geleneksel bir tedavi yöntemi olan varis ameliyatı anestezi altında uygulandığından hasta acı ya da ağrı hissetmez.

Lazer Yöntemi: Kateter ile damara lazer enerjisinin gönderildiği bu yöntem özellikle kılcal damar varislerinden muzdarip hastalara uygulanır. Tedavinin amacı, kılcal damarların yakılması ya da büyük damarlarda damarın içten yakılmasıdır. Genelde tümesan anestezi altında uygulanan lazer yöntemi sayesinde varisli damarların zaman içinde küçülüp kaybolması sağlanabilir.

Radyofrekans Yöntemi: Son yıllarda varis tedavisi amacıyla en sık kullanılan yöntemlerden biri radyofrekans tedavisidir. Genel ya da lokal anestezi altında ve ultrasonografi kılavuzluğunda uygulanır. Uygulamadan sonra ağrı ve morarma görülebilir. Tedaviden optimum fayda sağlamak için doktorun verdiği egzersiz programları düzenli olarak uygulanmalıdır.

Skleroterapi ve Köpük Tedavisi: Skleroterapi tedavisi aynı zamanda iğne tedavisi olarak da adlandırılır. İğne aracılığıyla damarın içine bir ilacın verildiği yöntemin amacı, ilacın damarı dondurması ve etkisiz hâle getirmesidir. Yalnızca yüzeysel kılcal damarlara uygulanabilen bu yöntem, ana damarlara uygulanamaz. Güncel varis tedavileri arasında en sık uygulanan yöntemlerin başında köpük tedavisi gelir. Skleroterapide kullanılan ilaç havayla temas ettirilerek köpürtülür. Daha sonra yetmezlik olan damara enjekte edilir. Köpük tedavisi iğne tedavisine göre çok daha az miktarda ilacın kullanılmasıyla uygulanan ve geniş damarlarda hızlıca etki eden bir yöntemdir.

Varis Tipleri, Çeşitleri

Kılcal, orta boy (retiküler) ve büyük varisler olmak üzere toplam 3 tür varis vardır. Bu varis türlerinden her biri büyüklüklerin ve oluşumlarına göre farklıdır.

Kılcal Varis: Saç kılı inceliğinde, kırmızı – mor renkli bu damarlar deriden çıkıntı yapmaz. Zaman içinde büyüyüp orta ya da büyük boy varise dönüşmez. Bacaklarda çok küçük bir alanda birkaç tane olabilir ya da her iki bacakta yaygın olarak görülebilir. Yaygın olması hâlinde ağrı, sızlama ve kaşınma gibi şikayetlere neden olabilir. Tedaviyle tamamen kaybolması sağlanabilir.

Orta Boy Varis (Retiküler Varis): Koyu yeşil – mor renkli ve ciltten hafif çıkıntı yapan orta boy varislerin çapları 2 ila 3 mm arasında değişir. Genellikle dizin arkasında bulunsa da, bacağın her yerinde görülebilir. Tek tek ya da ağımsı yapılan hâlinde olması mümkündür. Kılcal damarlar gibi görüntüleri veya neden olduğu yakınmalar dolayısıyla tedavi edilebilir. Köpük tedavisinin ardından tekrarlanma şansı yok denilecek kadar azdır.

Büyük Varis: Variköz ven olarak da bilinen büyük varisler ciltten bariz çıkıntı yapar. Çapları 3 mm’den parmak kalınlığına kadar ulaşabilir. Bazı kişilerde belirgin yakınmalara neden olabilirken, bazı kişilerde çok büyük ve belirgin olsalar da şikayete yol açmayabilir. Gerçek bir hastalık olarak değerlendirilen büyük varisler, venöz yetmezliğine bağlı olarak gelişebilir. Kapak yetmezliği olan bu damarlar, dıştan görünen büyük varislerin tamamen yok olmasına yardımcı olur.

Varis Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Her hasta özelinde farklı gelişebildiği ve farklı şiddette seyredebildiği için varis ne zaman tehlikeli olur sorusuna net bir yanıt verilemez. Tedavi edilmediği sürece varisin tehlikeli bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür. Diğer yandan hastalığın son evrelerinde poşetleşmiş damarlarda pıhtı oluşumu ve bu pıhtının akciğere gitmesi en tehlikeli evre olarak kabul edilir. Bunun sonucunda “pulmoner emboli” olarak adlandırılan ölümcül bir rahatsızlık ortaya çıkabilir.

Varis Çorabının Varis Tedavisine Etkisi

Varis çorabı günlük hayatta kullanılan çoraplara göre bacağı daha kuvvetli bir basınçla sarar. Varis çorabının uyguladığı basınç, bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenmeyle birlikte ağrı ve sızı gibi durumları azaltır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi olmasa da, mevcut şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. Varis çorabı kullanmak bacaklarda yaşanması olası pıhtı oluşumunu önler. Bacaktaki toplardamar genişledikçe damarın içindeki basıncın artması ve varisin daha hızlı genişlemesi söz konusu olur. Varis çorabı giyince varisleşmiş damar dışarıdan kuvvetle baskı alarak kan dolaşımını derin damarlara aktarır ve iç basıncın dengesi sağlanır.

Varis Oluşumu Nasıl Engellenir?

Varis oluşumunu engellemek için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Uzun süre ayakta sabit durmamaya ve oturmamaya özen gösterin.
Yolculuk ya da ofiste çalışma gibi uzun süre oturmanızı gereken durumlarda her saat başı kısa yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin.
Otururken bacak bacak üstüne atmayın.
Kan dolaşımını engelleyecek kadar sıkı kıyafetler giymeyin.
Hamam, sauna ve kaplıca gibi sıcak ortamlar damarların genişlemesine ve şikayetlerin artmasına neden olabileceğinden bu tür ortamlarda bulunmayın, bacaklarınızı aşırı ısıdan koruyun.
Koşu, yüzme, yürüyüş ve bisiklet sürme gibi düzenli egzersizler yapmaya özen gösterin. Bu sayede baldır kaslarınız çalışır, kanın pompalanması ve bacaklarda birikmesinin önlenmesi sağlanır.
Bacaklarınızdaki yükü azaltmak için ideal kilonuzda olmaya özen gösterin.
Ayakta durmayı gerektiren bir mesleğiniz, ailenizde varis öyküsü ya da yeni başlamış varisler gibi varis gelişimine neden olabilecek riskli durumlarınız varsa, en azından diz altı seviyesine kadar uzanan düşük basınçlı koruyucu varis çorapları kullanabilirsiniz.
Karın içi basıncının artmasını ve bacaklarda kanın göllenmesini önlemek için kabızlığa neden olabilecek yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Varis Tedavisinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Varis sorunu yaşayanların alanında uzman ve deneyimli doktorlara başvurması gerekir. Doktor tarafından varisin şiddeti ve nedeni belirlenir, hasta özelinde en uygun tedavi seçilir. Bazı ilaçlar kan pıhtılaşmasına neden olarak varislerin kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle, kullanılan ilaçlar hakkında tedaviden önce doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

Varis kan pıhtılaşmasına neden olabildiğinden kan inceltici ilaçların kullanımı sıklıkla tercih edilir. Diğer yandan bu ilaçların yan etkileri ve olası komplikasyonları hakkında doktora başvurmak önemlidir. Damarların sağlıklı kalmasını sağlamak için beslenme programın yeterli miktarda antioksidan, lif, C ve E vitaminine yer verilmelidir.

Hareketsiz bir yaşam sürdürmek, varislerin ilerlemesine neden olabilen unsurların başında gelir. Bu nedenle, düzenli olarak egzersiz yapmaya ve kan dolaşımını artırmaya özen gösterilmelidir. Bu sayede, varislerin daha hızlı iyileşmesini sağlamak mümkün olabilir.

Hızlı Bilgi Al
Tedaviler
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 09:00-16:00

Varis Tedavisi - Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Varis estetik açıdan rahatsızlığa neden olmasının yanı sıra dolaşımı etkileyen, derin toplardamar tıkanıklıkları ile akciğerlere pıhtı atılması gibi sorunlara neden olabilen ciddi bir sağlık problemidir. Varis tedavisine ne kadar erken başlanırsa tıbbi ve kozmetik başarı o ölçüde başarılı olur. Ana toplardamarda bulunan, orta ve büyük evredeki damar genişlemeler ağrı, kaşıntı, yorgunluk ve kramp gibi sorunlara neden olabilir. Varisin en tehlikeli olduğu durum damarda pıhtı oluşmasıdır. Bu tür durumlarda en çok karşılaşılan ve büyük risk doğurdan, akciğere pıhtı ya da vücutta farklı yerlerde pıhtının tıkanmaya neden olmasıdır.



Varis hastalığına bağı olarak ortaya çıkan ağrılar genellikle ilk olarak bacaktan başladıktan sonra baldırlara ve ayaklara kadar inmesi söz konusu olabilir. Bazı hastaların aynı zamanda diz kapağının üzerinde varis ağrısı hissetmesi de görülebilir. Dolgunluk ve yorgunluk şeklinde görülebilen varis ağrısı kramp şeklinde de olabilir. Ayakta durmakla belirginleşir ve çoğu hastada akşam saatlerine doğru artar. Dinlenmek ve bacakları yukarı kaldırmak varis ağrısının geçmesini sağlayabilir. Varis ağrısı geçmiyorsa pıhtı riski değerlendirilmelidir.

Varis bacaklarda ağrı, şişlik ve ciltte renk değişimi gibi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Gün içinde hasta ayakta durdukça yoğunlaşan varis ağrısını gidermenin en etkili yolu doğru varis tedavisinin vakit geçirmeksizin uygulanmasıdır. Bacakları her gün düzenli olarak ve yaklaşık 30 dakika boyunca kalp hizasından yükseğe kaldırarak dinlendirmek ve varis çorabı kullanmak gibi hastanın konforunu artıracak geçici çözümlere başvurulması mümkündür. Hasta özelinde belirlenen tedavi yönteminin uzman bir doktor tarafından onaylanması varis sorunu için kalıcı çözümdür.

Varis bacaktaki toplardamarların genişlemesiyle ortaya çıkan ve hasta özelinde farklılık gösterebilen bir sağlık sorunudur. Varisin büyük boy varis, orta boy varis ve küçük boy varis  yani kalın varis, orta varis ve ince varis olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Bazı hastalarda varisin tek bir çeşidi varken bazı hastalarda birden fazla varis çeşidinin ya da tüm çeşitlerin görülmesi mümkündür. Varisler kılcal damarlardaki morarmalar olarak görülebileceği gibi ileri dönemlerde görünüm olarak belirginlik kazanabilir, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilirler.

Bacaklarda ağrı, yanma, kramp ve sızlama ile karakterize varisin diğer belirtileri arasında ciltteki renk değişikliği, kaşıntı, damarların cilt yüzeyinde kabarması ve bazı durumlarda kanama olması sayılabilir. Tedavi edilmediği halde %20 olasılıkla ülsere dönüşebilen varisin erken dönemde tedavi edilmesi önerilir. Varis tedavisi; cerrahi prosedür, lazer, radyo frekansı, zamk ile varis tedavisi ve skleroterapi ile varis tedavisi şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. Tedavinin başarısı her hasta özelinde belirlenen en uygun tedavinin uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanması ile sağlanabilmektedir.

Genç yaşta varis oluşumuna neden olan faktörlerin başında genetik yatkınlık gelir. Genetik olarak bacak damarlarının varisleşmeye müsait olması, özellikle uzun süreler boyunca ayakta durmayı gerektiren öğretmenlik, askerlik, polislik, kuaförlük gibi çeşitli mesleklerin yapılması hâlinde damarlar daha hızlı varisleşebilir. Bunun nedeni, kirli kanı yukarı doğru yönlendirme görevini üstlenen damarlar olan toplardamarların içinde kirli kan uzun süre beklediğinde, genişlemeye müsait damarların daha da fazla genişlemesidir. Buna ek olarak karın içi basıncın artması ve bacaklara aşırı yüklenme de bu damarların varisleşmesine neden olan faktörler arasında sıralanabilir.

Varis bacak toplardamarlarında görülen bir sağlık sorunudur. Ayrıca bacaklarda ve ayaklarda ciddi düzeyde ağrıya neden olabilir. Ağrıya bağlı olarak varis hastası olan kişilerin gece uykuları olumsuz yönde etkilenebilir, hatta gündüz ayakta kalma konusunda ciddi engeller ortaya çıkabilir. Varis ağrısına iyi gelen bazı uygulamalar sayesinde hastaların konforu artırılabilir. Bu kapsamda; ayakları soğuk suyla yıkamak, varis çorabı giymek ve ayakları kalp seviyesinden 20 ila 30 cm yukarı kaldırmak fayda sağlayabilir. Ayrıca dar pantolon giymemeye ve bacak bacak üstüne atmamaya özen gösterilmelidir.

Varis çorabı; bacaklardaki kan dolaşımını iyileştirme, varis gibi damar sorunlarını önleme ya da tedavi etme amacıyla tasarlanan özel bir çorap olma özelliğine sahiptir. Genellikle sıkı yapılı olan varis çorapları, bacaklardaki kanın daha etkin bir şekilde kalbe dönmesine yardımcı olur. Özellikle uzun süre ayakta duran ya da oturan kişiler, gebeler ve varis gibi damar rahatsızlığı bulunan kişiler için fayda sağlayabilir. Aynı zamanda varis çorabı kullanmak bacaklardaki ağrının, şişliğin ve yorgunluğun azaltılmasına katkıda bulunabilir.

Varis, venöz yetmezlikten kaynaklanan bir hastalıktır. Bu nedenle varis kremle tedavi edilemez. Kremlerin, losyonların ya da uçucu yağların arızalı damar valflerini düzeltmesi söz konusu olamaz. Bu tür tropikaller yalnızca cilt yüzeyini nemlendirir. Bunun dışında varisleşmiş damarları düzeltmesi gibi bir olasılık söz konusu değildir. Diğer yandan piyasada şişmeyi azaltma amacıyla cilt yüzeyine uygulanan tıbbi kremler bulunur. Reçeteyle satın alınabilen bu kremlerin büyük bir kısmı, cilt dokusunu iyileştirmeye ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Ancak, sorunun kökten çözümlenmemesi, kremlerin uzun süreli kullanılması gerekliliğine neden olabilir.

 

Varis tedavi edilmezse ilerleyerek hayatı tehdit edecek riskler doğmasına neden olabilir. Bunun sonucunda hastanın yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir. Hastada oluşan sürekli bir ağrı ve ağırlık hissinin yanı sıra bacaklarda yaralar meydana gelebilir. Ayrıca varis içinde pıhtı birikmesi nedeniyle damar tıkanıklığı meydana gelebilir. Oluşan pıhtı derin ven trombozuna neden olabileceği gibi olduğu yerden kopması ve akciğer damarını tıkaması riski de vardır. Bu durum pulmoner emboli yani akciğer embolisi olarak adlandırılır. Bu tür durumlarda hastalar genellikle çok şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleriyle hastaneye başvurur.

Hayır, varisler kendiliğinden geçmez. Varislerin ortadan kalkması için hastada bulunan varis türüne göre uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Varis türüne göre doğru tedavinin belirlenmesi, bu tedavinin alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından uygulanması; varis tedavisinin başarısını artıran unsurlar arasında sayılabilir. Her ne kadar hastaların sağlığını ve konforunu korumak adına temel öncelik varis oluşumunun önlenmesi olsa da, varis oluşumu görülen hastalarda varis sorununun ilerlemesini engelleyecek önlemler almaya özen gösterilmelidir.

Skleroterapi olarak bilinen varis köpük tedavisi, bacaklarda ya da ayaklarda görülen küçük ve orta büyüklükteki varislerin tedavisi amacıyla uygulanır. Köpük skleroterapisi kapsamında özel bir ilaç köpürtülür, daha sonra varisli damarın içerisine enjeksiyon yapılır. Damarın içerisine enjekte edilen köpük, varisli damarın içindeki kanın pıhtılaşmasını ve damarın zaman içerisinde iyileşmesini sağlar. Lokal anestezi altında uygulanan prosedür hastanın günlük yaşantısında kesintiye neden olmaz.

Çalışma Saatlerimiz

Günler Saatler
Pazartesi
09:00 - 16:00
Salı
09:00 - 16:00
Çarşamba
09:00 - 16:00
Perşembe
09:00 - 16:00
Cuma
09:00 - 16:00
Cumartesi
Kapalı
Pazar
Kapalı

Varis Tedavisi Hakkında Hastalarımızdan Yorumlar

Esr*** D***
5/5

Annem şeker hastası ve sol bacağındaki damar tıkanmıştı.Özel bi hastaneden kalp ve damar bölümüne acil götürün dediler.Aksi takdirde kangren olma riski vardı.Şansımıza Macit Bey i bulduk.Çok ilgilendi annemle ve ameliyatını kendisi gerçekleştirdi başarılı bir şekilde.Şimdi yogun bakımda kontrol altı nda tutuyor ve her an ilgileniyo annemle.Özel bi hastanede bu kadar ilgi göremezdik sanırım.Şişli Etfal de yogun bakım çalışanlarıda çok ilgili sağolsunlar.Macit Hoca ya sonsuz teşekkürler ve başarılar diliyorum.

A*** V***
5/5

doç dr. macit bitargil geçtiğimiz ay bizim hayatımızı kurtardı.

araştırdıkça öğreniyoruz ki kendisi kariyer olarak okuduğu okullardan yaptığı işlere, hep zamanının ilerisinde kalmış birisi, gerçek bir hekim, gerçek bir cerrah, gerçek bir insan, başarıdan başarıya koşmuş hayatı boyunca,

hem annemin hem babamın son zamanlarını yönetmeye çalışmak üzere geçirdiğimiz 10 hastane senesi tecrübesine dayanarak söyleyebilirim ki biz böyle bir hasta yaklaşımı görmedik. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram