Randevu Alımı

info@macitbitargil.com

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edebilirsiniz

Skleroterapi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kılcal, orta boy ya da büyük bir varise ince bir iğneyle girilmesi ve ilaç verilmesi yoluyla uygulanan varis tedavisi skleroterapi olarak adlandırılır. Hem kılcal damarlarda ve yeşil renkli orta boy damarlarda hem büyük varislerin tedavisi amacıyla skleroterapi yapılabilir. Damarın çok ince olduğu durumlarda genellikle sıvı, büyük olduğunda ise köpük skleroterapi tercih edilir.

İç varis olarak da adlandırılan safen toplardamarındaki kapak yetmezliği, özellikle diz altında büyük varis oluşumuna neden olabilir. Diğer bir deyişle büyük varislerin kaynağı olduğu söylenebilir. Bu damarın tedavisi, deriden gözle görülen varislerin tedavisinden biraz daha farklı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu damarların tedavisinde skleroterapi yöntemindense genellikle damar içi lazer ya da radyofrekans yönteminden faydalanılır. Köpük tedavisinin bu damarları kapatma oranı yaklaşık %75 olmakla birlikte lazer ya da radyofrekans gibi ameliyatsız tedavi prosedürleriyle %95 ila %100 civarına yaklaşılabilir.

Skleroterapi ile varis tedavisi, seanslar şeklinde gerçekleştirilir. Seanslardan her biri ortalama 20 ila 30 dakika sürer. Her seansta 10 ila 15 kılcal damar varisine enjeksiyon gerçekleştirilir.

Skleroterapi Etkili ve Konforlu Bir Prosedürdür

Skleroterapi alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulandığında son derece kolay ve konforlu bir tedavi yöntemidir. İğne ile girilerek birden çok damara tek tek ilaç verilen bu yöntemin uygulanması, varislerin yoğunluğu ne kadar fazlaysa o kadar uzun sürer. Çünkü varisler yoğunlaştıkça daha fazla iğne birimine ihtiyaç duyulur. Skleroterapi tedavisi sırasında acı ya da ağrı hissini önlemek için genellikle sedasyon ile damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Bu sayede prosedür sırasında hastanın konforu maksimize edilmiş olur.

Skleroterapi tedavisinden sonra kılcal damarlarda ağrı görülmez. Tedavi edilen büyük varislerde birkaç gün hafif düzeyde ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrılar genellikle basit ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Skleroterapi Sonrası Varisler Hemen Kaybolur mu?

Köpük ilacı verildiğinde varisin hemen kaybolduğu görülse de, bu durum aslında varisin içinden kan uzaklaştırıldığında varisin kaybolmuş gibi görünmesinden kaynaklanır. İlaç verilince damar etkilenip kapanabilmesine karşın derideki varis görünümünün tamamen kaybolması için ortalama birkaç aya ihtiyaç duyulur. 

Her hastanın yapısal özellikleri ve mevcut varisin yapısı farklı olduğu için ihtiyaç duyulan iyileşme süresi değişebilir. Bu dönem tamamlanmadan varislerin ne kadarının kaybolacağını bilmek mümkün değildir. Bu yüzden varis tedavisinin ardından sonuçları tam olarak görebilmek için sabırlı olunmalıdır.

Bütün Varisler Tedaviyle Yok Olur mu?

Tüm varislerin, uygun ve doğru planlanmış tedaviyle tamamen yok edilmesi mümkündür. Ancak, tüm varislerin tek seansla tedavi edilmesini sağlayan hiçbir yöntem bulunmaz. Büyük varislerin tedavisi genellikle çok daha kolay bir şekilde tedavi edilir. Orta boy ağ şeklindeki yeşil varislerin tedavisi genellikle 1 ila 2 seansta tamamen sağlanır. Kılcal varisler ise yok edilmesi daha zor damarlar olma özelliğine sahiptir. Kılcal varislerin tümünün kaybolması için genellikle birden fazla seans tedaviye ihtiyaç duyulur.

Tek Skleroterapi Seansı Tüm Varisleri Yok Eder mi?

Skleroterapi tedavisi uygulanan hastada çok az varis olduğu durumlarda tek seansla tüm varislerin kaybolması söz konusu olabilir. Ancak çok yoğun varis olan hastalarda tek bir seans ile tüm damarlar kapanamayabilir. Genellikle tek bir seans tedavi sonucunda kılcal ve yeşil retiküler damarların ortalama %60 ila %70’i kaybolur. Diğer bir deyişle bir kısım varis varlığını sürdürmeye devam eder. Varislerin tamamının kaybolması istenen durumlarda ek tedavi seansı uygulanabilir.

Skleroterapi Tedavisi Günlük Hayatı Etkiler mi?

Skleroterapi hastanın yatışını gerektirmeyen, günübirlik bir işlemdir. Hastalar skleroterapi seansının ardından konforlu bir şekilde evlerine gidebilirler. Bununla birlikte uygulama sırasında damardan ağrı kesici ilaçlar verilen hastaların genellikle 2 ila 3 saat süreyle hastanede gözetim altında tutulması gerekir. Bu sürenin sonunda hastalar evlerine gidebilirler. 

Skleroterapi İşlemi Ağrılı mıdır?

Skleroterapi işleminin uygulanması için ameliyatlarda kullanılan genel anestezi prosedürüne ihtiyaç duyulmaz. Bununla birlikte çok sayıda damara iğne ile girileceği durumlarda ağrıyı azaltmak ve hasta açısından konforu artırmak için bir tür ağrı kesme yöntemi olarak lokal anestezi yönteminden faydalanılabilir. Lokal anestezi kapsamında sinir blokları ve damardan ağrı giderici ve sakinleştirici ilaçlar verilir. 

İğnenin damara girişi nedeniyle korku ya da heyecan hissetmesi olası hastalar bu durumu işlemden önce doktorlarına bildirdikleri takdirde damardan yapılan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla korku ve endişeyi önlemek mümkündür.

Skleropterapi Tedavisinin Yan Etkileri

Skleroterapi seansından sonra damarlarda hafif bir kızarıklık ve ciltte enjeksiyona bağlı morluklar oluşabilir. Bunlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Büyük damarlarda ise birkaç hafta içinde kahverengi leke oluşması söz konusu olabilir. Bu leke de birkaç ay içinde kendiliğinden düzelir. 

Tedavinin uygulandığı bölgede, birkaç hafta içinde çok ince kılcal damarlar meydana gelebilir. Bunların büyük kısmı geçse de küçük bir kısmının kalıcı olması mümkündür. 

    Facebook
    WhatsApp
    Twitter
    LinkedIn
    Pinterest

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir